Volg ons!

Op Facebook en op Twitter:

facebook 32 twitter 32

Overmatig huilen

Overmatig huilen

Soms lijkt het alsof de baby alleen maar huilt en ouders hebben het idee dat de baby niet te troosten is. Vaak hebben ouders van alles al geprobeerd om het huilen te stoppen en maken ze zich erg bezorgd over het huilen. Een baby communiceert vooral via z’n lichaamstaal en de volwassene reageert hier sterk op. Wanneer een baby onrustig is of ontroostbaar is, overheerst het huilen en is het voor ouders moeilijk om de leuke kanten van de baby nog te zien (die er natuurlijk altijd nog wél zijn). Voor ouders is dit vaak een zeer stressvolle situatie.

Wat te doen bij onrustige baby’s? Sommige baby's vinden het heel fijn om gedragen te worden en voortdurend in de nabijheid van ouders te zijn. Meer informatie hierover is te vinden op de site "dragen van baby's" en op de DVD en de video "Lieve lasten".

Andere baby's vinden het heel prettig om gemasseerd te worden en kalmeren daar van. Meer informatie hierover op de site "babymassage" en op de DVD en de video "Lessen in babymassage". Meer over de Shantalamethode (een manier van babymassage die veel toegepast wordt) is te vinden op de DVD en op de video "Shantala babymassage".

Soms is het ook heel fijn om geholpen te worden door een professional, die met je meekijkt naar wat je kunt doen om je baby te troosten. Meer hierover is te vinden op de site "video-interactiebegeleiding". De Stichting Lichaamstaal heeft ook voorlichtingsmateriaal over de begeleiding van ouders van overmatig huilende baby's. "Als je baby blijft huilen" is een voorbeeld van video-hometraining en "Bob, het verhaal van een huilbaby" op DVD en op video is een voorbeeld van video-interactiebegeleiding.

Rustig op zoek gaan naar de momenten dat de baby niet huilt kan ook wel eens helpen. Op zo'n moment contact maken met de baby en met hem mee te kijken en te vertellen wat de baby allemaal ziet, vinden de meeste baby's prettig. Baby's willen graag "terugvertellen" aan ouders wat ze meemaken en wat ze zien. Het is belangrijk dat ouders hiervoor de tijd nemen en wachten op de reactie van de baby (soms heeft de baby even tijd nodig om de nieuwe indrukken te verwerken) voordat hij reageert.

Tot slot nog een aantal tips over je eigen lichaamstaal, als je contact maakt met de baby......

1. Een ontspannen gezicht geeft een geruststellende boodschap aan de baby.
2. Een houding, waarbij je het kind kunt aankijken is vaak fijn voor het kind. Je kunt dan ook eens naar de baby lachen, zodat de baby ook een lachend gezicht ziet en niet alleen maar een bezorgd gezicht. Teruglachen is dan voor de baby ook veel makkelijker. Oogcontact is daarbij erg belangrijk.
3. Een houding waarin de baby zich veilig voelt en waarin hij zich kan ontspannen is belangrijk. Veel wisselen van houding geeft non-verbaal aan het kind de boodschap, dat je zelf onzeker bent of je hem wel zult kunnen troosten. In zijn beleving van "niet-lekker voelen" zoekt hij steun, ontspanning en zekerheid bij de ouder.
4. Op een sussende, geruststellende toon praten geeft de non-verbale boodschap dat het O.K. is. Het kind verstaat niet de woorden, maar begrijpt wel de tonen en de sfeer.
5. Hoge tonen werken uitnodigend en maken het kind alert, waardoor het huilen vermindert of stopt. Het kind zal de ouders gaan aankijken en vaak zal de baby ook willen terugpraten met geluidjes.
6. "ja" - zeggen tegen de baby is van belang. Bijvoorbeeld: "Ja, pak je handje maar", "ja, kijk maar naar de lamp", "ja, laat maar een boertje", enz. Het kindje ervaart dat zijn initiatieven O.K. zijn.
7. Momenten zoeken waarop het kind aandachtig is geeft een positieve belevingssfeer.
8. Op sussende toon laten merken, dat je het signaal hebt ontvangen ("ja, mama zal je helpen, je vindt het niet zo fijn) geeft de baby veiligheid en een O.K.-gevoel. Daarna de stemming proberen om te draaien door tijdens alerte momenten op hoge toon te praten tegen de baby voorkomt het huilen.
9. Benoemen waar de baby naar kijkt om op deze manier zijn aandacht te vestigen op de wereld om hem heen en hem te richten op de omgeving, maakt de baby actief en alert. Daarover contact maken met de baby. (b.v. "Ja, dat is de lamp die je daar ziet, "ja, moet je zo naar buiten kijken, daar zijn de bomen, de lucht" etc.) helpt de baby om niet te gaan huilen.
10. In het begin zullen de ogenblikken, waarop het kind zijn aandacht op de omgeving richt nog zeer kort en vluchtig zijn. Het kind moet leren zich op zijn omgeving te concentreren. Zijn mogelijkheden om zich te concentreren en weer te leren uit de interactie met de ouders zullen toenemen.
11. Benoemen in de "ja"-sfeer wat broertjes en zusjes wél kunnen helpt hen het goed te doen in plaats van ze alleen af te weren of te bekritiseren met een "nee, dag mag niet", "nee, laat dat".
12. Door te vertellen tegen de baby wat het andere kind aan het doen is heb je makkelijk de aandacht verdeeld.

Actueel

DVD Boeken Francais Deutsch Espagnol English

Toon alle productenWachtwoord vergeten?
Gebruikersnaam vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier

Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.