Volg ons!

Op Facebook en op Twitter:

facebook 32 twitter 32

Dragen van baby's

Het dragen van baby's in een draagdoek is zo oud als de mensheid. In de meeste niet-westerse culturen is het heel gewoon. Ook bij ons in het westen komt de draagdoek steeds meer in zwang. Onze opvattingen over de omgang met de baby zijn aan het veranderen. Inmiddels weten we dat een baby (lichaams)contact nodig heeft en geïnteresseerd is in de wereld om hem heen.                                       

                        mexico vader    dragen frank    draagdoekdenhaagUit onderzoek is gebleken dat baby's die per dag langer dan vier uur worden gedragen, bijna de helft minder huilen dan baby's die korter dan twee uur per dag gedragen worden. Dragen bekort dus de huiltijd aanzienlijk.
Baby's houden ervan gedragen te worden, rechtop te zijn, voortdurend beweging te ervaren en bekende geluiden te horen, net als tijdens de periode in de baarmoeder. In een draagdoek worden ze automatisch gewiegd in hetzelfde ritme als voor de geboorte. Ze kunnen meer of minder rechtop zitten en meekijken wat hun moeder doet. Zo voelen zich veilig terwijl ze nieuwe indrukken opdoen, en hoeven zich niet te vervelen. Ze zijn ontspannen en hebben meer aandacht voor hun omgeving

Praktisch Baby's kunnen meteen vanaf de geboorte worden gedragen in een doek. Daarbij is het van belang dat het ruggetje en het hoofdje goed wordt ondersteund, de baby om zich heen kan kijken en hij op de borst van de moeder of vader wordt gedragen. Draagdoeken zijn daarom geschikter dan draagzakken. Een draagdoek kun je zelf op maat knopen, aangepast aan de grootte van de baby en het lichaam van de moeder. De baby kan variëren van houding, afhankelijk van zijn ontwikkeling en of hij wakker is of slaapt.
Ebabyen kleine baby draag je als een embryo opgekruld hoog op je borst. Je moet hem zó op z'n hoofdje kunnen kussen, zonder je voorover te moeten bukken. Zorg ervoor dat het gezichtje van de baby altijd onbedekt is, zodat hij voldoende frisse lucht krijgt. Dit is met name van belang als je naar buiten gaat met de baby in de draagdoek onder je jas. Kleed de baby ook niet te dik aan. Als je hem onder je jas draagt, is een jasje voor de baby niet nodig. Zorg wel voor een mutsje. Doe je jas nooit helemaal tot bovenaan dicht. De baby moet voldoende frisse lucht kunnen krijgen. Vanaf een maand of 5/6, wanneer de baby gaat zitten, kun je hem schrijlings zittend op je heup dragen of in de slen met zijn gezichtje naar voren. Ook peuters vinden het heerlijk nog af en toe zo gedragen te worden.

Onderzoek Onderzoek toont aan, dat er een duidelijk verband is tussen het dragen en huilen van baby's. Ronald Barr, kinderpsychiater (universiteit van Montreal - Canada) deed vergelijkend onderzoek in Botswana en in Canada. De !Kung San, een jagers/verzamelaarsvolk uit Botswana, dragen hun baby's de hele dag. De baby's worden zeer vaak gevoed: 3 tot 4 keer per uur, gedurende 1 tot 2 minuten. Ze worden in een draagdoek gedragen en er is voortdurend huidcontact met de moeder. De houding waarin ze gedragen worden is rechtop. De moeder reageert direct op elk signaaltje en geluidje van de baby. Uit het onderzoek is gebleken dat deze baby's weliswaar even vaak beginnen te huilen als de Nederlandse of Amerikaanse baby's (dit is een universeel patroon), maar er is een duidelijk verschil. !Kung san baby's huilen 50% korter dan onze baby's.

Ook in onze westerse culturen wordt het huilen verminderd door de baby meer te dragen. Dit wordt bevestigd door een tweede onderzoek bij een groep ouders in Montreal, Canada. De helft van de ouders werd gevraagd om hun baby meer dan anders te dragen: ongeveer 4 uur per dag. De andere ouders droegen hun kind zoals ze dat gewend waren, 1,5 tot 2 uur per dag. De baby's die meer gedragen werden, huilden minder. Met 6 weken bleek dat de baby's die meer gedragen waren, 43% minder huilden dan de baby's die de "gewone" tijd gedragen waren. Uit beide onderzoeken blijkt dat dragen inderdaad invloed heeft op het huilen, met name in de eerste 3 levensmaanden.
Meer informatie over het huilonderzoek is te vinden in het praktische uitprobeerboekje, op de DVD "Lieve Lasten", op de DVD "Babies in de binnenstad" en op de video "Mexico".

Meer informatie over het effect van dragen bij te vroeg geboren baby's: DVD  "De kangoeroemethode" DVD "Opgroeien na de couveuse"

Actueel

DVD Boeken Francais Deutsch Espagnol English

Toon alle productenWachtwoord vergeten?
Gebruikersnaam vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier

Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.