Volg ons!

Op Facebook en op Twitter:

facebook 32 twitter 32

Babymassage


Babymassage wordt in Nederland steeds populairder. In veel niet-westerse culturen, van Indonesië tot Mexico en van India tot Afrika speelt massage van oudsher een rol rond zwangerschap en geboorte: vroedvrouwen masseren de zwangere vrouw en moeders masseren hun baby´s.

                 pooja massage 2        pooja massage        foto 2.144

De babymassage zoals wij die kennen komt oorspronkelijk uit de Hindoestaanse cultuur en is een onderdeel van het dagelijkse badritueel. De traditie wordt van moeder op dochter doorgegeven. Al in de eerste dagen na de geboorte wordt er mee begonnen. De moeder legt haar kind op schoot, in een goed verwarmde ruimte, voor of na het badje en ze begint de baby met massage-olie stevig in te masseren.
Er worden ook gymoefeningen gedaan, zoals het kruisen van armen en benen, voor lenigheid en oriëntatie. De massage stimuleert de bloedsomloop en de groei en de baby´s worden er heel stevig en gespierd van.
                                         Pooja spelen 2Pooja spelen

De meeste baby´s -en natuurlijk- hun ouders vinden het heerlijk! Na een goede massage zijn de baby´s helemaal voldaan, loom en ontspannen, waarna ze lekker in slaap vallen.

                                                

Het effect van massage bij couveusebaby's De onderzoekster Tiffany Field stelde opmerkelijke resultaten vast in een onderzoek naar de effecten van babymassage bij couveusebaby's. In haar onderzoek werd een groep  couveusebaby's die 9 weken te vroeg geboren waren, met een geboortegewicht van 2 pond, tien dagen lang drie keer per dag een kwartiertje gemasseerd.

Het effect was spectaculair: de baby's namen 47 % meer toe in gewicht en lengte dan de controlegroep van niet gemasseerde baby's. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby's konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden! Follow-up onderzoek toonde aan, dat deze gemasseerde baby's ook na een periode van enkele maanden en, zelfs na een jaar, nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.

Kwaliteit van aanraking Uit vervolgonderzoek bleek, dat ook de kwaliteit van de aanraking heel belangrijk was. Er moet een zachte en goed afgestemde druk worden uitgeoefend bij de massage. Bij onzeker en te licht "aaien" raakten de baby's juist geïrriteerd en onrustig, en werd het door de massage beoogde effect teniet gedaan.

                                                 thijs massage 3

Effecten bij op tijd geboren baby's Ook bij gewoon op tijd geboren baby's worden deze effecten duidelijk. Ze slapen rustiger en dieper, nemen sneller toe in gewicht en lengte. Ze zijn alerter, meer geïnteresseerd in hun omgeving, hebben meer plezier in contact en huilen minder. Op ontwikkelingstests scoren gemasseerde baby's hoger op "oriënterend" gedrag en juist lager op opgewonden (huilen) of "depressief" apathisch gedrag.

Fysiologische metingen De gunstige effecten worden ondersteund door recente fysiologische metingen. Gemasseerde baby's maken minder stresshormonen (cortisol) aan. Dat maakt ze niet alleen ontspannener, maar ook een bepaalde hersenstructuur (de hippocampus) kan zich hierdoor beter ontwikkelen. Deze hersenstructuur is onder andere verantwoordelijk voor het geheugen. Ook de hoeveelheid myeline rond de zenuwvertakkingen in de hersenen neemt sneller toe en dit maakt dat boodschappen in de hersenen sneller worden doorgegeven.

Verder blijkt het serotonine niveau (mede bepalend voor een prettige stemming) omhoog te gaan bij massage, evenals het niveau van het hormoon oxytocine, ook wel "liefdeshormoon" genoemd. Oxytocine speelt een grote rol bij bevalling en borstvoeding geven, en stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid.

Voor ouders is babymassage een hele mooie manier om hun baby beter te leren kennen, en zich bewust te worden van de fijne nuances van aanraking en beweging.
Tijdens een massage voel je meteen, hoe je baby erop reageert en ga je je spelenderwijs steeds meer afstemmen op elkaar. Het is pure quality time.

Meer informatie over babymassage is te zien op de DVD   "Shantala Babymassage" , waarin je een traditionele Indiase babymassage ziet, en "Lessen in babymassage". Ook in de  DVD "Babies in de binnenstad" wordt aandacht besteed aan babymassage.

Er zijn ook informatiesites over babymassage www.shantalamassage.nl, www.babymassage.nl

Actueel

DVD Boeken Francais Deutsch Espagnol English

Toon alle productenWachtwoord vergeten?
Gebruikersnaam vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier

Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.